Vranov nad Topľou je o krok bližšie k investícii Grandwoodu

24.10.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 24. októbra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vranove nad Topľou dnes schválili podmienky zmluvy o budúcej nájomnej zmluve, ktorú sa chystá podpísať mesto Vranov so spoločnosťou Grandwood holding. Jej predmetom má byť prenájom pozemkov v areáli mestského priemyselného parku Ferovo pre spomínanú spoločnosť, ktorá tam plánuje postaviť novú drevospracujúcu továreň.

Na základe dnešného súhlasu poslancov MsZ môže miestna samospráva pripraviť na podpis zmluvu o budúcej nájomnej zmluve, ktorá sa bude týkať prenájmu vyše 57-tisíc štvorcových metrov plochy v areáli Ferova pre spomínaného potenciálneho investora.

Poslanci súhlasili s prenájmom


"Účelom tohto nájmu má byť výstavba píly na spracovanie drevnej guľatiny a závodu na spracovanie dreva vrátane prevádzok na výrobu potrebných energií s výnimkou prevádzok zaťažujúcich životné prostredie. Uvedený charakter výroby bude zachovaný po celú dobu trvania právneho vzťahu," uviedla na margo schváleného uznesenia MsZ hovorkyňa vranovskej radnice Eva Fedorňáková.

Poslanci sa dnes podľa jej slov zároveň stotožnili s návrhom budúceho prenájmu predmetných pozemkov pre firmu Grandwood na obdobie 12 rokov odo dňa účinnosti zmluvy, a to v sume 0,15 eura za meter štvorcový ročne. Investor by mal mať po uplynutí tejto lehoty tiež nárok na predkupné právo užívaných pozemkov. Cenu za odpredaj stanovili poslanci v prípade štvorcového metra na jedno euro.

Platnosť uzavretej zmluvy o budúcej nájomnej zmluve medzi mestom Vranov nad Topľou a spoločnosťou Grandwood vyprší, v prípade ak dovtedy nepodpíšu obaja partneri konečnú zmluvu o nájme spomínaných pozemkov, 31. marca budúceho roka.

Projekt Grandwoodu bol terčom kritiky

Spoločnosť Grandwood holding sa pred niekoľkými mesiacmi vzdala svojho pôvodného zámeru investovať vo Vranove nad Topľou. Ich projekt sa stal terčom kritiky, čo malo napokon za následok, že od neho odstúpil kľúčový investor. Na scéne sa však objavil nový ruský investor, ktorý chce zamýšľaný projekt spolu s vedením Grandwoodu doviesť do úspešného konca.

Konateľ Grandwoodu Stanislav Lakatoš médiá na sklonku septembra tohto roka informoval, že parametre plánovanej investície vo výške 45 miliónov eur sa oproti pôvodnému projektu z jari tohto roka výrazne nemenia. "Náš podnikateľský zámer sa skladá z troch základných častí, ktorými sú píla, energocentrum a závod na plastifikáciu dreva. S pílou chceme začať čo najskôr," poznamenal Lakatoš. Firma má podľa jeho slov v pláne vytvoriť v priemyselnom parku Ferovo celkovo 400 nových pracovných miest.
 

Vyberte región